Noord-WalesMidden-WalesCeredigionZuidwest-WalesCardiff

Zuid-Wales

In Zuid-Wales woont ongeveer tweederde van de bevolking van Wales, en dit is een perfecte bestemming voor een stedentrip, een actieve vakantie of om ons rijke erfgoed te ontdekken.

Cardiff, onze hoofdstad, is een zeer moderne en kosmopolitische stad, met een uitgaansleven dat daarbij past. In de Cardiff Bay wijk vindt u een aantal schitterende moderne gebouwen zoals het Millennium Centre, een fantastisch kunst- en cultuurcentrum, en het gloednieuwe Parlementsgebouw van lei en glas. In het stadscentrum staat het Millennium Stadion met zijn gigantische schuifdak. Maar ondanks al deze moderniteiten is Cardiff zijn verleden niet vergeten. Het National Museum is een van de mooiste in Europa en Kasteel Cardiff is een zeer verrassende attractie in het centrum van de stad.

In het oosten ligt Newport, een van de jongste steden van Groot-Brittannië. Het bruist er van de vele nieuwe gebouwen en gelegenheden, zoals het Welsh National Velodrome en het Riverfront Theatre and Arts Centre. Ga nog verder oostwaarts en je komt bij de Wye Valley. Hoogtepunten hier zijn het fortstadje Chepstow en het slaperige dorpje Tintern, waar de imposante ruïne van de Cisterciënzer Abdij staat die door de eeuwen heen de inspiratie is geweest voor Wordsworth, Turner en zelfs Ken Follett.

Ten noorden van Cardiff liggen de beroemde valleien, bekend over de hele wereld om hun baanbrekende rol in de Industriële Revolutie. De mijnen zijn er al lang niet meer, maar in het Rhondda Heritage Park in Trehafod bij Pontypridd zijn nog veel overblijfselen uit het verleden te zien, net als in het bekroonde Big Pit National Coal Museum bij de Werelderfgoedlocatie Blaenavon. Pak een lamp, doe een helm op en ga mee in de kooi naar de bodem van de mijn om te ontdekken hoe men daar vroegen leefde.

Ten westen van Cardiff bieden de rustige, groene velden van de Glamorgan Coast & Countryside een perfecte ontsnapping. Surf op de golven bij Porthcawl's Rest Bay of geniet van de zeelucht met een wandeling over het strand van Ogmore.

Meer informatie over Zuid-Wales.