Midden-WalesCeredigionZuidwest-WalesZuid-WalesCardiff

Noord-Wales

Noord-Wales is een paradijs voor de wandelaar: Snowdonia National Park toont vol trots de hoogste berg in Engeland en Wales, Anglesey is rijk aan spectaculaire zeekliffen, en de Borderlands bieden talloze historische plaatsen om te ontdekken.

Mount Snowdon beklimmen is iets wat u één keer in uw leven moet doen. Sir Edmund Hillary en zijn team hebben hier getraind voor zij naar Everest gingen. Als u aardig fit bent, zijn er zes wandelroutes naar de top. Als u het wat rustiger aan wilt doen (of gewoon lekker lui wilt zijn), ga dan mee op het enige heugel en rondseltreintje in Groot-Brittannië, dat helemaal naar de top rijdt. Hoe u er ook komt, als u er eenmaal bent is het uitzicht adembenemend.

Een half uurtje rijden van Llanberis (dorpje aan de voet van Mount Snowdon) ligt Caernarfon. Dit stadje met kasteel werd in de 12de eeuw gebouwd als Engelse kolonie om de identiteit van de bevolking van Wales in dit deel van Wales uit te roeien. Dit is niet gelukt. Het kasteel is misschien wel het mooiste in Wales. Moordgaten, vijf poorten, zes valhekken en een gracht maken het tot een formidabele vesting. Tegenwoordig loopt u hier gewoon allemaal voorbij en kunt u zo naar binnen door toegang te betalen.

The Welsh Highland Railway is Snowdonia’s nieuwste spoortraject. De 40 km lange reis begint onder de kasteelmuren van Caernarfon voordat het tot een hoogte van 198 meter in de uitlopers van Snowdon klimt, gevolgd door een dramatische, zigzaggende daling naar het hart van het National Park en eindigend in Porthmadog. U krijgt ook de gelegenheid om de cabines van de locomotieven te beklimmen en een idee te krijgen hoe deze machines werken en hoe het smalspoor van het traject wereldberoemd werd.

Het kleine stadje Betws-y-Coed is gelegen in een idyllische omgeving en prachtige bergketens. Het is al jaren populair bij natuurliefhebbers die graag willen ontdekken wat het Snowdonia National Park heeft te bieden. Maak een wandeling even buiten het stadje en geniet van het landschap rondom de indrukwekkende Swallow Falls.

Noord-Wales biedt u meer dan genoeg kansen om uw Welsh bij te schaven. Probeer bijvoorbeeld maar eens Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantisiliogogogoch uit te spreken, de langste plaatsnaam in Groot-Brittannië (de plaats ligt op het eiland Anglesey). Of neem Welshe les in het Wales’ National Language Centre in Nant Gwrthyeyrn op het schiereiland Llŷn. Of praat gewoon mee met de plaatselijke bevolking...

Verder in oostelijke richting, bij de Engelse grens, ligt Llangollen. Dit is een eeuwenoud marktstadje aan de oever van de mooie rivier de Dee onder het wakend oog van Kasteel Dinas Brân. Dinas Brân is een van de vele plekjes in Wales die een nauwe band hebben met Koning Arthur en de legenden van de Heilige Graal. Of de legenden nu een historische kern hebben of niet, het kasteel, dat op een heuveltop net even buiten Llangollen staat, ziet er ongetwijfeld uit als een goede locatie voor Camelot.

Meer informatie over Noord-Wales .