Geograph - South Stack lighthouse

Geografie

Voor een klein land hebben we een gevarieerd en indrukwekkend landschap. Wales is slechts 274 kilometer groot van het noorden tot het zuiden en 97 kilometer van het oosten tot het westen.

Er wonen bijna drie miljoen mensen. Het grootste deel van de bevolking en de industriële gebieden bevinden zich in het zuiden van Wales, waar zich ook onze hoofdstad, Cardiff, ligt. Het gebied rond Wrexham in het noordoosten van Wals is ook dichtbevolkt.

Hier in Wales bevindt u zich nooit ver van een berg of de zee. Het zal u dus niet verbazen dat wandelaars, fietsers, surfers en zeilers ons graag komen bezoeken. Ten oosten ligt Engeland, waardoor wij aan de andere drie kanten grenzen aan zee, wat onze meer dan 1.200 km kustlijn verklaart. Gower, Carmarthenshire, Pembrokeshire en Cardigan Bay zijn alle prachtige, schone stranden en bevatten verrassingen in zee.

De bezoekers van onze kusten omvatten dolfijnen, bruinvissen, reuzenhaaien, Atlantische grijze zeehonden en lederschilpadden. Pembrokeshire en Ceredigion worden internationaal als belangrijke gebieden beschouwd voor tuimelaars en New Quay in Cardigan Bay bevat het enige zomerverblijf van tuimelaars in het Verenigd Koninkrijk Het schiereiland Gower was het eerste gebied in heel het Verenigd Koninkrijk dat de titel van Gebied van Bijzonder Natuurschoon heeft ontvangen, in 1956.

Langs de kust van Wales ligt een aantal eilanden. Het grootste eiland is Ynys Môn (Anglesey), in het noordwesten.

De laatste ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden, heeft ons landschap vormgegeven en de bergen gevormd, voornamelijk in het noorden en midden van Wales.

De hoogste bergen bevinden zich in het donkere en onherbergzame Snowdonia in het noorden, en Snowdown (Yr Wyddfa), van 1085 m, is de hoogste berg van Wales.

Als u naar het zuiden reist, zult u opmerken dat het landschap zachter wordt, hoewel de heuvels uiteraard niet verdwijnen. In het midden van Wales bevinden zich de Cambrian Mountains, en verder naar het zuiden The Brecon Beacons (met als hoogste punt de Pen-y-Fan, van 886 m).

Zuid-Wales, waar de industriële revolutie plaatsvond, voelt zeer anders aan dan de rest van Wales, dat over het algemeen landelijker is. Hier vindt u de steile valleien die ooit onze koolmijnen herbergden en die zijn vormgegeven door rivieren als de Rhondda, Taff, Rhymney en Cynon.