Literatuur - Dylan Thomas Boathouse

Een traditie van verhalen vertellen

De inwoners van Wales houden van praten. Het is dus niet verwonderlijk dat onze literatuur een traditie heeft van het vertellen van verhalen.

Wij houden van onze taal en hebben een bloeiende cultuur, zowel in het Welsh als in het Engels (wat Anglo-Welshe literatuur wordt genoemd).

Om zeker te zijn dat we onze literatuur vieren, hebben wij het beroemdste literatuurfestival ter wereld: Hay-on-Wye  Elk jaar trekt het belangrijke namen uit de literaire wereld aan van over de hele wereld. 

Dichtkunst

Onze oudste overlevende dichtkunst dateert uit de zesde eeuw, ver voor alle Europese literatuur, met uitzondering van de Griekse en Latijnse. De Welshe dichtkunst heeft een orale kunst ontwikkeld. Dit heeft geleid tot cynghanedd (harmonie), een zeer ingewikkeld systeem van alliteratie en interne rijm dat vandaag de dag nog wordt gewaardeerd in het National Eisteddfod 

In de middeleeuwen speelden bards en dichters uit Wales een sociale rol: het was hun taak hun vorsten en meesters, vaak prinsen uit Wales, te prijzen. Deze traditie is gevierd tussen de 6de en 16de eeuw. Dafydd ap Gwilym, een dichter uit de 14de eeuw, verschilde ietwat van de rest. Hij schreef over alledaagse zaken en in gewone taal. Hij wordt een werkelijke revolutionair beschouwd en staat nog steeds zijn mannetje onder de grote Europese dichters.

The Mabinogion

Deze middeleeuwse volksverhalen uit Wales worden de grootste bijdrage van Wales aan de Europese literatuur beschouwd.

Ze bereikten hun hoogtepunt halverwege de 19de eeuw, toen Lady Charlotte Guest haar vertaling met de titel The Mabinogion  publiceerde.

De verhalen zelf zijn echter veel ouder. Men denkt dat enkele al in de tweede helft van de 11de eeuw zijn geschreven, en dat een aantal zelfs ouder kan zijn.De verhalen zelf spelen zich af in een magisch Wales vol dappere mannen en prachtige vrouwen en bevatten verhalen over Koning Arthur en Merlijn.

De Thomasen

Onze twee beroemdste Anglo-Welshe dichters zijn waarschijnlijk de Thomasen. De beroemdste, of wellicht beruchtste, literaire figuur die uit Wales afkomstig is, is Dylan Thomas. Zijn gedichten zijn korte verhalen, en vooral zijn 'stuk voor stemmen' Under Milk Wood, dat het beste hardop gelezen kan worden, voert ons terug naar onze orale tradities. Hij had geen illusies of romanticisme over Wales en noemde zijn eigen stad Swansea en 'lelijke, prachtige stad'.

RS Thomas is wellicht niet zo bekend, maar velen zijn van mening dat hij invloedrijker is geweest. Hij is in 2000 op 87-jarige leeftijd gestorven. Hij heeft meer dan 30 volumes gedichten geschreven, is in vele talen vertaald en is in 1996 genomineerd voor de Nobelprijs van de Literatuur.

Moderne tijden

Recentere schrijvers afkomstig uit Wales omvatten de favoriet van de kinderen, Roald Dahl, die in 1990 is overleden en die in Cardiff als kind van Noorse ouders.

Sarah Waters, die geselecteerd werd voor zowel de Booker als de Orange Prize voor haar roman 'Fingersmith', is waarschijnlijk onze meest kritisch toegejuichte romanschrijver van deze tijd. Andere populaire romanschrijvers zijn Niall Griffiths, Jasper Fforde, Malcolm Pryce en Rachel Trezise, terwijl de dichter in de Engelse taal Owen Sheers op internationaal niveau een naam aan het maken is.

De dichtkunst in de Welshe taal bloeit ook voort, met het succes van dichters als Menna Elfyn, die wijdverbreid wordt vertaald, en Twm Morys, zoon van de beroemde schrijver van reisverhalen Jan Morris. Populaire romanschrijvers in de Welshe taal omvatten Caryl Lewis en Bethan Gwanas.