Muziek banner

Muziek

Of we kunnen zingen of niet, we wagen altijd een poging.
Dat is misschien de reden waarom Wales wordt aangeduid als The Land of Song.

Op school worden we aangemoedigd om te zingen en om deel te nemen aan de eisteddfodau - culturele wedstrijden die door heel Wales worden gehouden en die bestaan uit ondermeer zingen, dansen, voordrachten en acteren.

Alle feesten lijken om muziek te draaien. Als u de Welsh ooit rugby hebt zien spelen, dat zal het u opgevallen zijn dat het publiek altijd wint als het op zingen aankomt, ook als ze de wedstrijd zelf niet winnen. Ons nationale volkslied, Hen Wlad Fy Nhadau (Land van mijn Vaders), wordt uit volle borst en melodieus meegezongen.

Degenen onder ons die niet met een goede zangstem gezegend zijn kiezen voor een instrument. De harp wordt van oudsher met Wales geassocieerd, maar moderne muzikanten zoals Catrin Finch geven het instrument een eigentijds geluid.  Er zijn nog vele muzikanten die onze folk traditie in ere houden door oude melodieën opnieuw te arrangeren en te vertolken. Het is zelfs mogelijk dat u iemand hoort spelen op de unieke crwth (een soort harp) of een pibgorn (houten hoorn).

Natuurlijk kunnen we niet over Wales en muziek spreken zonder onze mannenkoren te noemen, die wereldwijd beroemd zijn. Op dit moment zijn de meest bekende koren waarschijnlijk de Treorchy  en Morriston Orpheus  mannenkoren. Een optreden van hen is een waar genot. Tegenwoordig staat het Froncysyllte  koor in de schijnwerpers. Er gaan zelfs geruchten dat er een Hollywoodfilm in de maak is.

Al met al hebben wij als klein land een aantal invloedrijke musici. En we hebben verschillende muzikanten voortgebracht die internationale roem hebben vergaard. Van operasterren zoals Bryn Terfel en Sir Geraint Evans tot muzikale legendes zoals Sir Tom Jones en Dame Shirley Bassey – wij hebben het onze bijgedragen aan het internationale podium.

In de afgelopen jaren hebben verschillende rock- en popband ook succes gehad.  Manic Street Preachers, Stereophonics, Feeder en Super Furry Animals zijn voorbeelden van bands die de afgelopen jaren naam hebben gemaakt.

Er is ook een bloeiende Welsh-talige muziekscène. Populair zijn momenteel ondermeer Euros Childs, Georgia Ruth Williams, Gruff Rhys, Yr Ods en Race Horses, waarvan sommige ook buiten Wales invloedrijk zijn, hoewel niet in de muzikale mainstream.  En 'old-timers' zoals Bryn Fon, Meic Stevens en Dafydd Iwan doen het nog altijd goed.

Zoals u dus kunt zien, op muzikaal gebied doen we van ons spreken. Dus als u iemand uit volle borst hoort zingen, aarzel niet om mee te zingen. Goed zingen is geen vereist, hard meezingen, daar gaat het om!