History NL

Geschiedenis

Een trots en gepassioneerd land

De bevolking van Wales heeft een sterk gevoel voor haar geschiedenis. De oorzaak heeft mogelijk te maken met de vele invasies.

We zijn veroverd door de Kelten, de Romeinen, de Saksen en de Vikingen - en we zijn er een stuk trotser en veerkrachtiger van geworden.

We hebben goed gezorgd voor ons verleden. U zult oude kastelen ontdekken waar befaamde veldslagen zijn uitgevochten, forten die gebouwd zijn om indringers tegen te houden, maar ook moderne symbolen van de industriële revolutie, waaronder de kolenmijnen.

We kunnen hier niet echt recht doen aan duizenden jaren van fascinerende geschiedenis, dus hier volgt slechts een voorproefje van de meest interessante verhalen en historische figuren. Meer informatie vindt u door op de linken op deze pagina te klikken.

Owain Glyndwr

Een overzicht van de geschiedenis is niet volledig zonder een verwijzing naar Owain Glyndwr, de laatste inheemse inwoner van Wales met de titel Prince of Wales.

In het jaar 1400 organiseerde deze afstammeling van de prinsen van Powys een moedige opstand tegen de Engelse overheersing. De opstand was aanvankelijk succesvol maar werd uiteindelijk neergeslagen door de Engelsen.  Glyndwr werd in 1412 voor het laatst gezien maar werd nooit gevangen genomen.

Hij is nog altijd een belangrijke culturele figuur. Shakespeare’s Henry IV portretteert hem als een wilde, exotische, magische en spirituele man.

De nationalistische beweging heeft hem altijd in hoog aanzien gehouden, maar hij is nu een figuur uit de massacultuur van Wales. Zijn naam is verbonden aan standbeelden, pubs, en talloze andere moderne uitingen.

Offa’s Dyke

Offa was koning van Mercia van 757 tot 796 AD. Het koninkrijk bestreek een groot gedeelte van Engeland, tot de grens van Wales by Powys.

Maar hij wist dat zijn macht zich niet zou uitstrekken tot diep in de bergen van Wales, dus hij liet een dijk aanleggen – van de ene kust naar de andere.

Offa’s Dyke heeft de grens tussen Wales en Engeland grotendeels bepaald. Een groot gedeelte van de dijk is nog traceerbaar langs de ongeveer 140 kilometer van de Wye vallei tot Wrexham. Op sommige plaatsen zijn de indrukwekkende afmetingen behouden; elders is de dijk verdwenen door 1200 jaar agrarische activiteiten en kan alleen blootgelegd worden door archeologisch werk.

De vlag van Wales

Onze nationale vlag - The Red Dragon (of in het Welsh Y Ddraig Goch) - kreeg in 1959 officiële status toegekend, maar de draak zelf is al eeuwen met Wales in verband gebracht. Volgens sommigen is het de oudste nationale vlag die nog in gebruik is en gebruikt werd door King Arthur en andere oude Keltische leiders.

Het is de enige vlag van de landen van het Verenigd Koninkrijk die geen onderdeel uitmaakt van de Union Flag. Dit komt omdat de Laws in Wales Acts uit de 16de eeuw Wales beschouwde als onderdeel van Engeland.

Er zijn voorstellen gedaan om de draak of de vlag van Saint David in the Union Flag op te nemen. Dit is nog niet gebeurd, maar wat niet is kan nog komen!

Welsh Not

De Welsh Not was een stuk hout dat om de nek hing van kinderen die in de 19de eeuw Welsh spraken.

Het werd aan jongens gegeven die werden betrapt op het spreken van Welsh en de jongens gaven hem weer door aan andere jongens die Welsh spraken. Aan het eind van de dag kreeg de drager van het hout een pak slaag.

In sommige scholen werd het gebruikt om scholieren te ontmoedigen om Welsh te spreken. In die tijd werd het Engels door sommigen beschouwd als de enige geschikte taal voor onderwijs. 

Kastelen

Wat zou u denken van uw eigen kasteel? Rond, vierkant, gerestaureerd, vervallen, 10de eeuws, 18de eeuws… En wilt u er koffie bij? Dan raden wij Cardiff Castle  aan. Dit is een indrukwekkend fort gebouwd in 1106. En het is om de hoek van de Starbucks in Queen Street, een veel zeldzamer verschijnsel in deze omgeving.

Mythen en legenden

Tales of King Arthur  en Merlin  the Magician zijn geïnspireerd op de prachtige landschappen en zeegezichten van Wales. Nu begrijpt u misschien waarom Pembrokeshire  in West-Wales nog steeds trots is op zijn naam Gwlad hud a lledrith, ‘Land van magie en betovering’.

Koning Arthur komt regelmatig voor in de mythologie van Wales. Volgens de legende doodde Arthur een reus met de naam 'Rhitta' op de Snowdon berg en vocht een andere felle strijd in de omgeving van Bwlch y Saethau. Zelfs nu nog denkt men dat hij en zijn ridders in een grot in de top van een klif onder Chepstow Castle slapen.

Gedacht wordt dat Caerfyrddin (Carmarthen) de geboorteplaats van Merlijn is en naar hem is vernoemd. Ergens in het noorden, in de grotten onder de ruïnes van Dinefwr Castle, schijnt Merlin contact te hebben gehad met feeën.

In een dal in het noorden van Pembrokeshire is concreter bewijs van de mythische koning. Hier staan twee oude opstaande stenen die bekend staan als 'Meibon Arthur, oftewel de zonen van Arthur.

Bezoek Arthurlegendes voor meer informatie over de in Wales