toegankelijkheid

 

Hieronder volgen een aantal tips om u te helpen de informatie op deze website te benaderen. Voor meer gedetailleerde informatie over functies van uw browser die helpen bij het navigeren van de website verwijzen wij u naar de gebruikersinformatie die u bij uw besturingssysteem hebt ontvangen of naar de Helpknop op de menubalk van uw browser.


1. Vergroten van de lettergrootte of wijzigen van het lettertype om de zichtbaarheid te verbeteren.


Om de tekst groter te maken, dient u het View-menu te selecteren, de grootte van de tekst aan te klikken en vervolgens de grootte van de tekst uit te kiezen. Om de tekst in een ander lettertype te wijzigen, klikt u op Internetopties in het Gereedschapmenu. Kies op het blad Algemeen de optie Lettertype. In de lijsten van Lettertype webpagina en Lettertype tekst klikt u het gewenste lettertype aan.


2. Leesbaarheid verbeteren door verandering van de paginakleur.

 
Klik op 'Extra' op de menubalk van Internet Explorer om de weergave van de paginakleuren te veranderen en ga naar 'Internet-opties'. Klik op 'Kleuren' op het tabblad 'Algemeen' en verander de instellingen naar eigen voorkeur. Als u het lettertype en de kleurinstellingen wilt aangeven zonder daarvoor de instellingen voor individuele websites en pagina's te veranderen, kies dan 'Extra', 'Internet-opties'. Op het tabblad 'Algemeen' klikt u 'Toegankelijkheid', dan kunt u de instellingen naar voorkeur veranderen.


3. 'Nadrukvak'

 
Als u met uw muis over een link of beeld beweegt of erop klikt, verschijnt er een dunne rand omheen, zodat u kunt zien wat er geselecteerd is.


4. Gebruik van toetsenbord.


Hebt u moeilijkheden bij het gebruik van de muis of geeft u de voorkeur aan het navigeren via het toetsenbord, gebruik dan de 'Help-functie' van uw browser voor het vinden van een lijst met sneltoetsen. Met TAB en SHIFT-TAB kunt u bijvoorbeeld in Internet Explorer heen en weer bewegen tussen schermelementen als links, hotspots en de taakbalk.


5. Alt Tags

 
Alle beelden en links op de website hebben Alt Tags, die in woorden de inhoud van het beeld of de link weergeven. Deze helpen u de beschikbare inhoud te begrijpen en gemakkelijk door de website te navigeren.


6. Aanpassen van uw taakbalk


U kunt de taakblak aanpassen aan uw eigen behoeften door knoppen toe te voegen en te verwijderen, grote of kleine symbolen te gebruiken en tekst op de labels te laten zien of te verbergen. Het enige wat u hoeft te doen is rechts te klikken op de taakbalk en 'Aanpassen' te kiezen.


Voor slechtzienden is het een idee de knop 'Lettergrootte' toe te voegen voor snelle toegang tot de relatieve lettergrootte.


Als u een schermlezer gebruikt, is het aan te raden 'Kleine pictogrammen' in 'Pictogramopties' te kiezen en 'Geen tekstlabels' in 'Tekstopties' om de schermgrootte te maximaliseren.